
któw pochodzenia zwierzęcego nie umniejsza ilości dostarczanych do organizmu niezbędnych składników. Warzywa i owoce, a szczególnie rośliny strączkowe zapewniają organizmowi człowieka dostatecznej ilości białka oraz mikro i makroelementów. Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać podstawowy zasób składników odżywczych.
Filozofia odżywiania oparta na wykluczeniu konsumpcji
Filozofia odżywiania oparta na wykluczeniu konsumpcji mięsa i tłuszczu zwierzęcego zwana dietą jarską lub wegetariańską rozwinęła się w Indiach około 2 tysiące lat temu. Dziś przepisy wegetariańskie masowo stosowane są w kuchniach na całym świecie. Dużo osób interesuje też kuchnia wegańska i wciąż poszukiwane są przepisy wegańskie. Lecz kuchnia wegańska nie jest tak popularna, jak ta wegetariańska. Może i dobrze, bo kuchnia wegańska nie jest dla każdego. Natomiast kuchnię wegetariańska może stosować każdy człowiek.
Eliminuje ona wszelkie produkty które człowiek
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z tych produktów, który często zawierają przepisy wegetariańskie. Jest ono kluczowym źródłem białka, tak ważnego dla ludzkiego organizmu. A jak to jest u wegan? Kuchnia wegańska w ogóle z niego nie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.